YANGON - Myanmar heeft een aantal hulpverleners die noodhulp bij zich hadden, het land uitgezet.

Myanmar is "niet klaar" om buitenlandse reddingsteams toe te laten die klaarstaan om de honderdduizenden slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een staatskrant.

Hulpverleners van het VN-Wereldvoedelprogramma hebben tot nu toe vergeefs geprobeerd het voormalige Birma binnen te komen. Het weigeren van visa aan hulpverleners van de Verenigde Naties is "zonder precedent in de moderne inspanningen voor humanitaire hulp", aldus een woordvoerder van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) vrijdag.

Voedselrellen

Uit de zwaarst getroffen gebieden in Myanmar komen berichten binnen over voedselrellen. De vertwijfelde bevolking probeert sneller aan buitenlands voedsel te komen dat de regering zelf wil uitdelen. De junta heeft die voedseldistributie volgens waarnemers echter slecht georganiseerd.

Volgens de VN hebben meer dan 1 miljoen Myanmarezen te kampen met honger en ziektes. De verwoestende cycloon heeft volgens officiële Myanmarese cijfers aan zeker 23.000 mensen het leven gekost; 42.000 mensen worden nog vermist. Andere bronnen reppen over mogelijk 100.000 doden.

Democratische activisten

Democratische activisten, boeddhistische monniken en verbannen studentenleiders hebben de wereld vrijdag aangespoord noodhulp te bieden aan Myanmar, zonder te wachten op goedkeuring van het militaire bewind.

Het gaat om drie leidende prodemocratische groeperingen: de Studentengeneratie 88, de Alliantie van Birmese Monniken en de Birmese Federatie van Studentenvakbonden.

"Om duizenden mensenlevens te redden voordat het te laat is, sporen wij de Verenigde Naties en buitenlandse regeringen aan onmiddellijk te interveniëren in Myanmar om de bevolking te helpen", brachten de bewegingen in een verklaring naar buiten.

Ziektes

"Steeds meer mensen lopen het gevaar te sterven doordat de junta er niet in slaagt de rottende lijken snel te bergen. Ook is er een gebrek aan drinkwater en voedsel en liggen dodelijke ziektes op de loer."

De groeperingen verweten de machthebbers tevens dat zij een referendum zaterdag gewoon laten doorgaan, in plaats van zich te concentreren op hulpverlening.

Vaderlandse taak

De junta spoorde de bevolking vrijdag aan hun vaderlandse taak te vervullen door te gaan stemmen over een nieuwe grondwet. "Als je patriottistisch bent en van je land houdt, moet je ja stemmen", aldus staatsmedium MRTV vrijdag.

Volgens oppositie en westerse regeringen willen Myanmarese generaals met de grondwetswijziging de grip op het land verder versterken.

Stembus

De Myanmarezen kunnen zaterdag voor het eerst naar de stembus sinds de parlementsverkiezingen in 1990. De militairen erkenden toen de overwinning van de Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi niet en regeerden gewoon door.