JERUZALEM - De Israëlische justitie heeft donderdagavond aanhoudende mediaberichten bevestigd dat premier Ehud Olmert formeel wordt verdacht van corruptie. Hij zou honderdduizenden dollars hebben aangenomen van een Amerikaanse zakenman.

Het zou volgens zowel Amerikaanse als Israëlische media onder meer gaan om illegale partijfinanciering.

Olmert erkende donderdagavond tijdens een persconferentie donaties te hebben ontvangen van de Amerikaan, maar hij onderstreepte dat de transacties legaal waren. De eerste minister tekende aan nu ook geen reden te zien om af te treden. Hij zal wel opstappen als Justitie hem formeel in staat van beschuldiging stelt.

Burgemeester

De zaak speelt voordat Olmert in 2006 premier werd. Hij was toen burgemeester van Jeruzalem. Olmert zou volgens Amerikaanse media geld hebben gekregen van de rijke zakenman Morris Talansky uit New York. Dat geld zou onder meer zijn gebruikt in de politieke strijd van Olmert om het leiderschap van de Likud-partij. Justitie liet donderdag geen details los, ondanks dat een verbod op mediapublicaties over de zaak was opgeheven op last een rechter.

Olmert is door Israëlische media al verscheidene malen in verband gebracht met vermeende corruptiepraktijken. Afgelopen vrijdag werd hij nog verhoord door de politie, maar daarover werden toen geen nadere mededelingen gedaan. Olmert hield het donderdag bij een korte verklaring. Hij wilde geen vragen van journalisten beantwoorden.