EVIAN - De Franse president Chirac heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush "welgemeend succes" gewenst in zijn pogingen het vredesproces in het Midden-Oosten weer op de rails te krijgen. Chirac zei dit tijdens de gezamenlijke persconferentie met Bush, vlak voor het begin van hun bilaterale bespreking in de marge van de G8-top in Evian.

De Franse president zei te betreuren dat Bush de G8-bijeenkomst voortijdig verlaat als gevolg van zijn verplichtingen in het Midden-Oosten, maar voegde daar begrijpend aan toe dat het "voor een zaak was waar wij ons diep bij betrokken voelen". Bush vertrekt maandagmiddag voor een bijeenkomst in Egypte waar hij zal spreken met enkele gematigde Arabische leiders.

Raad

Bush op zijn beurt liet weten dat hij aan Chirac om 'raad' zal vragen over het Midden-Oosten. Hij voegde daar aan toe dat het vredesproces "moeilijk" zal worden, maar dat hij wel mogelijkheden ziet om vooruitgang te boeken.

Bush en Chirac, die de afgelopen maanden elkaars gezworen vijanden leken als gevolg van onenigheid over Irak, praatten eerder maandag ontspannen met elkaar op het terras van het conferentiecentrum in Evian. Ook de Duitse bondskanselier Schröder, evenals Chirac een tegenstander van de oorlog, voegde zich bij hun,. meldden journalisten ter plaatse.