WENEN - De Oostenrijkse Elisabeth Fritzl wilde haar ouderlijk huis ontvluchten kort voordat ze werd opgesloten en misbruikt door haar vader Josef.

Dat is gebleken uit oude door haar geschreven brieven die donderdag zijn gepubliceerd in de krant Österreich.

"Na de examens verhuis ik naar mijn zus en haar vriend", schreef de nu 42-jarige Elisabeth op 9 mei 1984 aan een vriend enkele maanden voordat pa Fritzl zijn 18-jarige dochter opsloot om haar 24 jaar lang te misbruiken.

Voor die tijd werden haar broers, zussen, moeder en zijzelf al door Josef Fritzl getiranniseerd.

In een andere brief schreef ze dezelfde vriend korte tijd later: "Als je deze brief ontvangt, is het allemaal voorbij. Ik geef je mijn nieuwe adres zodra ik ben verhuisd."

Dubieuze cafés

In de Oostenrijkse krant News 'vergoelijkt' Josef Fritzl zijn daden: "Ze wilde niets weten van regels, ze hing nachtenlang rond in dubieuze cafés en ze dronk en rookte", aldus Fritzl.

"Daarom moest ik maatregelen nemen, ik moest een plek creëren waar ik Elisabeth van de buitenwereld kon afschermen, desnoods met geweld."

Verslaafd

De 73-jarige Josef Fritzl heeft verder gezegd dat hij verslaafd was aan het plegen van incest met zijn dochter: "Ik had steeds meer zin in seks met Elisabeth", aldus Fritzl donderdag in News.

"Ik wist dat Elisabeth niet wilde wat ik wilde en dat ik haar pijn deed. Het was een verslaving, maar ik wilde echt kinderen met haar."

Naziregime

Verder zei hij dat hij tijdens de 24 jaar dat hij haar vasthield in zijn "imperium", heeft geweten dat het niet juist was wat hij deed en "dat ik gek moet zijn om zoiets te doen". Hij denkt dat het naziregime invloed op zijn 'verslaving' heeft gehad.

Het kerkerleven werd zijn tweede leven waar hij voor zijn dochter af en toe een bloemetje meebracht en voor de kinderen speelgoed.

"Ook keken we samen videofilms terwijl Elisabeth ons favoriete eten klaarmaakte. Ik ben niet het beest dat de media beschrijven".