DEN HAAG - Twintig Nederlandse ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.

Het gaat om risicovolle operaties aan de aorta (buikslagader) en slokdarm. Volgens regels uit 2003 moet een ziekenhuis minimaal vijftien keer per jaar een aortaoperatie uitvoeren om voldoende ervaring op te doen.

Bij slokdarmoperaties ligt dat aantal op tien ingrepen per jaar. Als ziekenhuizen de norm niet halen, moeten ze in principe stoppen met de operaties.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet dat een aantal ziekenhuizen de norm niet haalt, maar grijpt volgens de Consumentenbond niet afdoende in. De Consumentenbond noemt die houding laks.

Zwart-wit

Volgens de inspectie ligt de zaak minder zwart-wit. De organisatie die namens de overheid toezicht uitoefent op ziekenhuizen stelt voortdurend met de betrokken instellingen in gesprek te zijn over de situatie.

Op termijn is het de bedoeling dat de ziekenhuizen de ingrepen overlaten aan andere ziekenhuizen in de buurt die beter zijn uitgerust om ze uit te voeren. Volgens de inspectie kunnen ziekenhuizen hele goede redenen hebben om toch te opereren, ook al zitten ze onder de minimumnorm.

Gestopt

Het Rotterdamse Havenziekenhuis, dat op de lijst van de Consumentenbond wordt genoemd, zegt al lang, per 1 januari vorig jaar, met de operaties te zijn gestopt. Een woordvoerder van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam laat ook in een reactie weten dat het ziekenhuis per 1 april 2008 is gestopt met het uitvoeren van de betreffende operaties.

Het Sittardse Maaslandziekenhuis, onderdeel van Orbis Medisch en Zorgconcern, laat weten per 1 oktober 2007 reeds gestopt te zijn met het uitvoeren van het beperkte aantal risicovolle slokdarmoperaties "ondanks de goede resultaten die met deze operaties werden bereikt".

De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat minister Ab Klink van Volksgezondheid om opheldering vragen.

Aortaoperaties

De ziekenhuizen die volgens de Consusmentenbond te weinig ervaring hebben met de aortaoperaties zijn de Alysis Zorggroep in Arnhem, het Diaconessenhuis in Meppel, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, het Havenziekenhuis in Rotterdam, het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis te Hardenberg, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk.

Slokdarmoperaties

De ziekenhuizen die te weinig ervaring hebben met slokdarmoperaties zijn het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, het Antonius Ziekenhuis in Sneek, de Deventer Ziekenhuizen te Deventer, het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, het Kennemer Gasthuis te Haarlem, het Orbis medisch en zorgconcern in Sittard, het Medisch Centrum te Alkmaar, Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen, Tergooiziekenhuizen uit Hilversum, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, Ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten en Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk.