DEN HAAG - De vervuilde heparine die in het Atriumziekenhuis in Heerlen is gebruikt bij patiënten heeft geen schadelijke resultaten opgeleverd voor de betrokkenen.

Er zijn geen patiënten aan het gebruik overleden en de bijwerkingen, voor zover die er waren, waren mild. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag bekend.

Bij één patiënt is aangetoond dat er een reactie was op het middel. De vrouw overleed, maar volgens de inspectie niet aan de gevolgen van het antistollingsmiddel.

Allergische reactie

Begin april werd duidelijk dat Nederlandse patiënten blootgesteld waren aan vervuilde, in China geproduceerde, grondstoffen in heparine. In het Heerlense ziekenhuis zouden vijftig mensen het middel hebben gekregen, waardoor een allergische reactie zou kunnen ontstaan.

Na dossieronderzoek bij zestien patiënten bleek in geen van de gevallen een verband te bestaan tussen het toedienen van de verontreinigde heparine en het overlijden van de patiënt.

Trombose

Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses.

Fout

Het Heerlense ziekenhuis haalde begin april een partij heparine uit de roulatie. Een deel van de verdachte partij werd in eerste instantie over het hoofd gezien. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis werd de fout weliswaar binnen een dag ontdekt, maar hij erkent dat het veiligheidssysteem van het ziekenhuis niet in één keer goed werkte.

Volgens hem zal het ziekenhuis de procedures verder aanscherpen om fouten in de toekomst te voorkomen.