CHAITEN - Een dikke wolk as uit de Chileense vulkaan Chaiten heeft zich woensdag uitgespreid over een groot deel van de lucht boven het zuiden van Zuid-Amerika.

De enorme pluim zal naar verwachting snel de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires bereiken. Medici waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen voor de miljoenen inwoners van de metropool door de giftige deeltjes uit de wolk.

Enkele duizenden Chilenen zijn al op de vlucht geslagen voor de vulkaan, die 1300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago ligt. De ontruiming van plaatsen in een straal van 50 kilometer rond de afgelegen vulkaan is de grootste evacuatie uit de Chileense geschiedenis.

Vliegtuigmaatschappijen hebben vluchten naar Patagonië, het zuidelijke deel van Argentinië, geannuleerd. Zij zijn bang dat de as motoren van vliegtuigen beschadigt.

Maanden

De Chaiten, duizenden jaren een slapende vulkaan, begon zes dagen geleden plotseling wolken gloeiende as uit te stoten. Seismologen houden er rekening mee dat de eruptie nog maanden voortduurt.

Ook sluiten zij een grootschalige uitbarsting niet uit. Het stadje Chaiten, aan de voet van de gelijknamige vulkaan, kan dan binnen twintig minuten bedekt worden door lava. Reddingswerkers zochten woensdag de al eerder ontruimde plaats af op achtergebleven huisdieren.

In Chili liggen ongeveer 2000 vulkanen. Vijfhonderd daarvan kunnen volgens experts uitbarsten.