NAY PYI TAW - Het dodental in het door een catastrofale cycloon getroffen Myanmar ligt stukken hoger dan de cijfers die de militaire junta van het land heeft vrijgegeven. Een Amerikaanse diplomaat in Myanmar en de Myanmarese regering in ballingschap spreken over 100.000 doden.

Ook de Verenigde Naties schatten het dodental "subtantieel" hoger in dan de officiële cijfers.

De staatsmedia meldden volgens de laatste berichten 22.980 doden en 42.119 vermisten, maar alleen al in het district Labutta, ten zuidwesten van de stad Yangon in de delta van de Irrawaddyrivier, zijn volgens een lokale functionaris 80.000 doden gevallen.

In Labutta vertelden overlevenden uit de omgeving hoe zij dagen door overstroomde gebieden trokken op zoek naar drinkwater en voedsel, terwijl overal lijken ronddreven.

De cycloon Nargis, met windsnelheden van 190 kilometer per uur, ging gepaard met een grote stormvloed die de laaggelegen delta in de nacht van vrijdag op zaterdag onder water zette.

De bevolking was niet gewaarschuwd voor de storm. Veel mensen lagen te slapen en werden volgens een hulpverlener "simpelweg naar zee gespoeld".

Onbegrip

Er heerst veel onbegrip over de houding van de autoriteiten. "Mensen vragen zich af waarom het leger niet eerst de stroom herstelt en in voedsel voorziet", aldus een Nederlandse toerist in Nay Pyi Taw woensdag. Hij meent dat de machthebbers "veel aan de boeddhistische monniken overlaten".

Veel vluchtelingen zoeken daarom hun heil in de kloosters. "Ik zie dagelijks monniken voorbij komen die voedsel en geld inzamelen voor de mensen." Inmiddels zouden drinkwater- en stroomvoorzieningen in de grootste stad van het land, Yangon, gedeeltelijk zijn hersteld.

Hulpgoederen

Het leger heeft het buitenland om hulp gevraagd. Over de grens in Thailand hebben internationale hulporganisaties tonnen hulpgoederen klaarstaan voor transport naar Myanmar. De militaire junta weigert hulpverleners echter visa te geven.

Wel zijn woensdag de eerste vliegtuigen met hulpgoederen aangekomen uit onder meer Bangladesh en China en van de Verenigde Naties. Donderdag kregen ook de Verenigde Staten toestemming om hulpgoederen in te vliegen.

Ban Ki-moon

Ondertussen neemt de druk op het bewind toe om buitenlandse noodhulp toe te staan. VN-topman Ban Ki-moon riep Myanmar op hulp en hulpverleners direct het land binnen te laten. Hulpverleners ter plaatse hebben al gemeld dat ze niet aan de enorme vraag naar met name drinkwater en voedsel kunnen voldoen. Ook wordt gevreesd voor een uitbraak van ziektes, omdat "stapels" lijken in het water in de zon liggen te rotten.

Straat op

De houding van het regime en de nasleep van de cycloon kunnen de junta wel eens de kop gaan kosten, menen analisten. "Als de generaals afzijdig blijven, zal de haat zich alleen maar dieper wortelen", aldus Myanmar-ecpert Larry Jagan. "Ik denk dat het dan slechts een kwestie van tijd is voordat we monniken opnieuw massaal de straat op zien gaan."

De Myanmarezen hebben voorlopig andere dingen aan hun hoofd: geen revolutie zolang zij hun doden moeten begraven.