AMSTERDAM - Hillary Clinton weigert zich terug te trekken uit de race naar het Witte Huis. Ondanks financiële problemen en tegenvallende uitslagen bij de voorverkiezingen in North Carolina en Indiana gaat ze door 'tot er een (Democratische) genomineerde' is.

Ze weigerde te zeggen of ze bedoelt dat ze doorgaat tot de Democratische conventie eind augustus.

Barack Obama

Het campagneteam van haar rivaal Barack Obama begon woensdag aan het opstellen van een strategie voor de strijd tegen de Republikeinse kandidaat, John McCain.

Obama's overtuigende winst in North Carolina en zijn kleine verlies in Indiana hebben de druk op de supergedelegeerden, Democratische partijbonzen, opgevoerd om zich achter hem te scharen en zo de eenheid in de partij te herstellen.

Verschil

Omdat het verschil tussen Obama en Clinton niet groot is, zijn de supergedelegeerden beslissend. Zij stemmen op de conventie mee met de gewone gedelegeerden uit de staten.

Zeker vier meer supergedelegeerden hebben zich achter Obama geschaard, zei zijn campagneteam woensdag. Clinton spreekt woensdag met supergedelegeerden die nog geen keus hebben gemaakt.

Climax

De strijd tussen Obama en Clinton, die al zestien maanden duurt, lijkt zijn climax te naderen. Na de voorverkiezingen in North Carolina en Indiana is Obama nog maar minder dan tweehonderd gedelegeerden verwijderd van de Democratische nominatie.

George McGovern

Oud-senator George McGovern, die in 1972 een gooi naar het presidentschap deed maar verloor van Richard Nixon, drong er woensdag bij Clinton op aan dat ze opgeeft.

McGovern geldt als een vriend van de Clintons. Ook andere vooraanstaande Democraten riepen Clinton op de strijd te staken.