ROME - De Italiaanse kandidaat-premier Silvio Berlusconi heeft de samenstelling van zijn nieuwe regeringsploeg afgerond.

De 71-jarige conservatieve politicus presenteerde woensdag een lijst met namen van ministers na een ontmoeting met de Italiaanse president Giorgio Napolitano in Rome.

Giulio Tremonti

Giulio Tremonti keert terug als minister van Economische Zaken en mag de in zwaar weer verkerende economie weer op gang brengen.

Dat was hij ook in het vorige kabinet van Berlusconi dat van 2001 tot 2006 regeerde. Eurocommissaris Franco Frattini wordt zoals verwacht weer minister van Buitenlandse Zaken.

Umberto Bossi, leider van de anti-immigrantenpartij Liga Noord, wordt als minister verantwoordelijk voor hervormingen.

Omstreden

Ook Bossi's omstreden partijgenoot Roberto Calderoli krijgt een plaats in het kabinet. Hij wordt belast met het vereenvoudigen van de wetgeving.

Hij staat bekend om zijn uitvallen tegen moslims en immigranten. In 2006 droeg hij als minister een t-shirt met daarop cartoons van Mohammed.

De stunt leidde tot felle protesten in Libië en eiste elf levens. Libië heeft al gewaarschuwd dat de relatie tussen beide landen zal verslechteren als Calderoli een zetel zou krijgen in het kabinet.

Vrouwen

De lijst telt in totaal 21 minister van wie negen minister zonder portefeuille. De ploeg telt vier vrouwen.

De miljardair Berlusconi had eerder aangekondigd een kabinet met slechts twaalf ministers te zullen vormen, maar felle gevechten om ministersposten leidden ertoe dat de lijst de afgelopen weken steeds groter werd.

De 62e regering van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog wordt donderdagmiddag beëdigd.