WILLEMSTAD - De Antilliaanse Statenvoorzitter Pedro Atacho wil dat de Tweede Kamer het verzoek inwilligt om de geldende vergaderregels van het Nederlandse parlement ook van toepassing te laten zijn op het komende Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK).

Dat is de uitkomst van een overleg tussen Atacho, de Arubaanse Statenvoorzitter Mervin Ras en de voorzitter van de Nederlandse delegatie Willibrord van Beek.

Goede sfeer

De drie gaven woensdag op Curaçao een persconferentie waarin ze benadrukten dat de afgelopen dagen 'in een goede sfeer' overleg heeft plaatsgevonden over het komende POK.

Daarbij gaven de drie nadrukkelijk aan het zeer wenselijk te vinden dat de delegaties van de parlementen elkaar in juni in Nederland ontmoeten.

Hero Brinkman

Het overleg dat begin dit jaar op Curaçao gepland stond, ging niet door nadat de Antilliaanse parlementariërs zich beledigd voelden door uitlatingen van PVV-Kamerlid en delegatielid Hero Brinkman.

Hij noemde de Antillen en Aruba een grotendeels corrupte boevenbende.

Regels

Atacho wil dat bij het komende overleg 'de gangbare regels van het Nederlandse parlement' gelden omdat daarmee kan worden opgetreden tegen deelnemers die zich beledigend uiten.

"We zien geen noodzaak tot aanvullende of striktere gedragsregels, maar vragen wel aan de Tweede Kamer om die aldaar geldende regels ook van toepassing te laten zijn op het POK", aldus Atacho.

Van Beek, voorzitter van de commissie Antilliaanse en Arubaanse Zaken NAAZ heeft naar eigen zeggen 'een inspanningsverplichting' om dit verzoek in Nederland onder de aandacht te brengen.