BELGRADO - In Servië worden zondag vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. Het Balkanland is diep verdeeld, in een prowesters en een nationalistisch kamp.

Opiniepeilers voorspellen een nek-aan-nekrace tussen het kamp rond president Boris Tadic, die zich inzet voor verdere toenadering tot de Europese Unie, en nationalisten zoals premier Vojislav Kostunica en Tomislav Nikolic van de radicale SRS, die op hun boosheid blijven hameren over het feit dat een aantal EU-landen de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo heeft erkend.

Ruzie tussen de DS van Tadic en de DSS van Kostunica over de dilemma's rond EU en Kosovo was de reden voor de val van de regering en de vervroegde verkiezingen.

Slobodan Milosevic

Waarnemers vrezen dat bijna acht jaar na de val de autoritaire president Slobodan Milosevic diens socialisten weer aan de macht zouden kunnen komen: de SPS van wijlen Milosevic zou een coalitie van SRS en DSS aan een meerderheid kunnen helpen.

Zo'n nationalistisch bondgenootschap zou verdere toenadering zoeken tot Rusland.

EU

De EU gruwt dan ook van zo'n scenario, dat een forse tegenslag zou betekenen voor de integratie van Servië in het Westen.

Brussel steunt daarom openlijk het kamp van Tadic: Brussel tekende vorige maand een Stabilisatie- en Associatieovereenkomst met Servië, het voorportaal van lidmaatschap van de unie.

Ook schafte een aantal Europese landen deze week de leges voor visa-aanvragen van Serviërs af.

Nationalisme

Kostunica deed tijdens de verkiezingscampagne een beroep op romantische gevoelens van het negentiende-eeuwse Servische nationalisme.

Zijn Democratische Partij van Servië (DSS), die in 2000 mede met Amerikaanse steun Milosevic ten val bracht, voert nu campagne met leuzen als "Yankee Go Home".

Tadic

Tadic' Democratische Partij (DS) daarentegen zet grijze beelden van de armoede en isolatie van de Milosevic-jaren af tegen gekleurde portretten van westers georiënteerde, goed geklede en succesvolle jongeren met een brede glimlach, onder het motto "Een Europees Servië".

Kosovo

Ook de Serviërs in de afvallige provincie Kosovo willen zondag meedoen aan de verkiezingen voor het parlement in Belgrado.

Servië en de Servische minderheid in Kosovo erkennen de onafhankelijkheid niet, die in februari door de etnisch Albanese meerderheid is uitgeroepen.

Illegaal

De Kosovaarse regering heeft de Servische verkiezingen op het door haar geclaimde grondgebied illegaal genoemd, maar wil geen geweld gebruiken om de gang naar de stembus in de Servische enclaves te voorkomen.

De VN hadden deelname van de Kosovo-Serviërs aan de verkiezingen bepleit met het argument dat zij de dubbele nationaliteit hebben.