DEN HAAG - Politica Rita Verdonk is voor zo'n 135.000 euro bedrogen door een 'donateur' die had toegezegd alle toegangskaarten voor het oprichtingsfeest van Trots op Nederland (TON) op te kopen. De veronderstelde weldoener weigert met het geld over de brug te komen.

"Het is heel erg teleurstellend'', aldus Kay van de Linde. De adviseur van Verdonk bevestigde woensdag een verhaal over de oplichting in weekblad Story. "We hebben die kaarten weggegeven en zijn nu genoodzaakt de kosten uit het campagnefonds te betalen.''

De zogenaamde donateur had beloofd dat hij alle 1800 toegangskaarten zou betalen voor de officiële presentatie van TON, begin april in de Passenger Terminal Amsterdam. De politieke beweging van Verdonk mocht de kaarten à 75 euro zelf weggeven.

Aangifte

Volgens Van de Linde is bekend wie achter de toezegging zat en zijn er afspraken op papier gezet. Verdonk heeft echter besloten geen aangifte te doen bij de politie of anderszins juridische stappen te ondernemen.

"Dat wordt een slepende zaak en we hebben geen zin om hier nog lange tijd ellende mee te krijgen. We lossen het op een andere manier op.''

Vertrouwen

De zegsman noemde het wrang dat Verdonk is bedrogen rondom een optreden waarin de politica opriep tot meer vertrouwen en minder wantrouwen.