HAARLEM - De politie heeft, in tegenstelling tot berichten in de media, de klacht van de familie Pieper serieus in behandeling genomen. Vorige week betrad een onbekende man het terrein van de familie in Aerdenhout. De familie meldde dat aan de politie. De man kwam zaterdag terug en stak de vrouw van voormalig Philips-topman Roel Pieper neer.

De echtgenote van Pieper liep meerdere steekwonden op. Zij is inmiddels buiten levensgevaar. Ook Pieper raakte gewond, maar hij kon na behandeling naar huis. De 20-jarige zoon overmeesterde de dader.

Huisvredebreuk

"Onze indruk is dat de zaak wel degelijk en naar behoren is opgepakt", stelde maandag persofficier J. Hartjes van het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem. Hij ontkende dat de familie Pieper aangifte had gedaan van de huisvredebreuk, eerder vorige week. "Ze hebben het wel gemeld bij de politie. En de klacht is in behandeling genomen. Maar het was natuurlijk geen wereldzaak en had geen prioriteit."

Dat de man zo iets gewelddadigs van plan was, kon de politie op dat moment niet voorzien, vindt Hartjes. Het verhaal in de media dat de politie niet kon optreden omdat bij de bordjes 'verboden toegang' op het terrein een wetsartikel ontbrak, doet de persofficier af als onzin. Als iemand zonder toestemming eigen terrein betreedt, is er sprake van huisvredebreuk. "En dat is strafbaar. Of er nu bordjes hangen of niet", zegt Hartjes.

Wetsartikel 461

Op de site van het Openbaar Ministerie zal in de loop van maandag een uitleg verschijnen over het betreden van andermans terrein en de betekenis van het wetsartikel 461, omdat daar veel onduidelijkheid over ontstaan is. Het OM in Haarlem verdiept zich maandag in zaak Pieper en overweegt maandagmiddag een officiële persverklaring te geven.

Dader

De vermoedelijke dader, een 42-jarige inwoner van Amsterdam, heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Hij maakt een verwarde indruk. Zijn motief is nog niet geheel duidelijk. De woning van de man en zijn feitelijke verblijfplaats zijn kort na het misdrijf doorzocht. Noch bij het verhoor van de man, noch bij de doorzoekingen is een aanwijzing gevonden dat er sprake zou zijn van meer verdachten. De man wordt dinsdag voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris in Haarlem.