BALI - Op Bali is maandag het proces begonnen tegen het vermeende brein achter de aanslagen op het Indonesische eiland in oktober vorig jaar. Imam Samudra wordt ervan beschuldigd de bloedige aanslagen, waardoor meer dan tweehonderd mensen omkwamen, te hebben bedacht, georganiseerd en uitgevoerd.

Volgens de Indonesische autoriteiten is de 33-jarige computerexpert lid van Jamaah Islamiya. Deze groepering zou banden hebben met het terroristennetwerk al-Qaeda. Volgens de Indonesische politie en justitie heeft Samudra tijdens de verhoren zijn deel in de aanslagen toegegeven. Als schuld bewezen kan worden, hangt Samudra de doodstraf boven het hoofd.

Schreeuwen

Bij binnenkomst in de rechtszaal op maandag groette Samudra de rechters in het Arabisch, wendde zich tot zijn advocaten en schreeuwde "Allahu Akbar" (Allah is de grootste). De aanklagers lazen vervolgens de 43 pagina's tellende aanklacht voor, alvorens het proces werd verdaagd tot donderdag.

De rechtszaak tegen de verdachten in de Bali-zaak begon op 12 mei met het indienen van de aanklacht tegen Amrozi, een veertigjarige monteur die de springstof voor de bommen zou hebben gekocht. De 64-jarige moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir, die naar verluidt de leider van Jamaah Islamiyah is, staat in Jakarta terecht wegens landverraad maar niet voor de aanslagen op 12 oktober.

De veiligheidsmaatregelen rond het proces op Bali zijn zeer streng. Rond de 2000 agenten bewaken het gerechtsgebouw continu. Zo'n 150 mensen woonden de zitting van maandag bij.