JERUZALEM - De radicale Palestijnse Hamasbeweging heeft vrijdag een bestand in de strijd tegen Israël afgekondigd. In een communiqué maakte de organisatie bekend dat het voor onbepaalde duur zelfmoordaanslagen op Israëlisch grondgebied opschort. Ook zouden aanvallen op Israëlische doelen met mortiergranaten worden opgeschort.

"We verklaren dat de martelaarschap-aanvallen in het in 1948 bezette gebied en de mortieraanvallen tot nader order zijn opschort", aldus het communiqué. De beslissing voor het staakt-het-vuren werd in de nacht van donderdag op vrijdag genomen na overleg op de Gazastrook tussen de Palestijnse autoriteiten en Hamas-leiders.

"We vragen aan alle leden van Hamas en aan de Ezzedine al-Qassam Brigades in het bijzonder deze beslissing in de praktijk uit te voeren", zo stond te lezen in het document. De Ezzedine al-Qassam Brigades gelden als de gewapende tak van Hamas. De reden voor het bestand is "het beschermen van de nationale Palestijnse unie", aldus de beweging. Volgens een woordvoerder van de radicale organisatie houdt Hamas zich wel "het recht voor zich te verzetten tegen de bezetting en tegen Israëlische misdaden".

Reactie Israël

De Israëlische regering heeft vrijdag afwachtend gereageerd op de aankondiging van de radicale Hamasbeweging de zelfmoordaanslagen in Israël tot nader order te staken. Jeruzalem wil eerst bewijzen zien van het bestand.

"Wij zullen op grond van bewijzen een oordeel vellen of deze beslissing feitelijk effect heeft", aldus de woordvoerder van de Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer.