DEN HAAG - Het afgelopen jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) minder te maken gehad met moord, doodslag en zedenzaken. Dat blijkt uit het jaarbericht dat de top van het OM woensdag heeft gepresenteerd.

In 2005 veroordeelde de Nederlandse rechters nog 194 mensen voor moord of doodslag. In 2006 waren dat er nog 143. In 2007 was dit aantal tot 129 gezakt.

Justitie zag de algemene daling van criminaliteit sinds 2002 ook vorig jaar doorzetten. Uitzondering op deze trend is de stijging van geweldsdelicten.

Die doet zich volgens het OM overigens met name voor bij lichtere gewelddadige incidenten, zoals eenvoudige mishandeling en bedreiging. Deze toename komt met name, omdat de politie en het OM meer aandacht aan dit soort misdrijven besteed.

Structurele aanpak

Het afgelopen jaar heeft justitie de fundamenten gelegd voor een structurele aanpak van de georganiseerde misdaad, financiële criminaliteit en cybercrime.

De komende jaren zal de intensievere aanpak van deze vormen van zware criminaliteit verder worden vormgegeven, meldt het OM verder.

Crimineel vermogen

Dat gebeurt niet alleen op de klassieke manier door het proberen op te rollen van misdaadorganisaties. Ook neemt justitie de laatste jaren met steeds meer succes criminelen hun illegaal verdiende rijkdom af. Justitie heeft op dit moment op ongeveer op 450 miljoen euro aan vermoedelijk crimineel vermogen beslag gelegd.

De rechter heeft veroordeelde criminelen vorig jaar voor ongeveer 80 miljoen euro daadwerkelijk afgenomen. Dat is een flinke stijging in vergelijking met de jaren daarvoor.

Ook de hoeveelheid euro's die het OM de laatste drie jaar bij veroordeelden daadwerkelijk wist te innen, is fors meer geworden. In 2005 was de opbrengst voor justitie nog 11,1 miljoen euro, het jaar daarop 17,5 miljoen en vorig jaar 22,6 miljoen euro.