BANGKOK - Ongeveer een miljoen mensen in Myanmar (Birma) zijn dakloos geraakt door de verwoestende cycloon die zaterdag het land aandeed. Ongeveer 5000 vierkante kilometer van de Irrawaddy-delta staat nog onder water. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.

Zeker 22.000 mensen zijn omgekomen bij de ramp en 41.000 mensen worden nog vermist.

De hulporganisatie Save the Children schat het aantal daklozen veel hoger in: "Miljoenen mensen in Myanmar zijn dakloos geraakt en 'stapels' lijken liggen te rotten in de zon'', aldus directeur van de Myanmarese afdeling van de organisatie in Yangon.

"Wij gaan ervan uit dat er minstens 100.000 mensen zijn omgekomen'', aldus een zegsman van de Myanmarese regering in ballingschap in Thailand.

Hulpgoederen

In de hoofdstad staat de bevolking in kilometers lange rijen te wachten op eten en water. Vanuit Pyinkaya in het zuidwesten komen verontrustende berichten binnen over mensen die sterven, omdat hulpgoederen en water de 150.000 inwoners tellende stad nog niet hebben bereikt.

Save the Children

Volgens Save the Children is er snel hulp nodig om de noodlijdende bevolking van eten, water en andere benodigdheden te voorzien. Inmiddels heeft Singapore behalve geld een schip met hulpgoederen naar het door de militaire junta geleide land gestuurd.

Ook Bangladesh, een van de armste landen ter wereld, heeft een vliegtuig met hulpgoederen gestuurd, evenals Indonesië.

Militaire helikopters hebben water en eten verspreid over de getroffen delta, waar hele dorpjes zijn weggevaagd.

Visa

De Myanmarese junta heeft een minister aangewezen die de visa-aanvragen van medewerkers van hulporganisaties opnieuw moet bekijken. Minister Maung Myint van Buitenlandse Zaken heeft echter nog geen nieuwe visa uitgegeven, aldus een VN-woordvoerder woensdag.