MOSKOU - De 42-jarige Dmitri Medvedev is woensdag even na twaalf uur lokale tijd beëdigd als nieuwe president van Rusland. Hij volgt Vladimir Poetin op die na acht jaar zijn functie heeft neergelegd.

Medvedev legde zijn gelofte in Moskou af met zijn hand op een kopie van de grondwet.

"Het is mijn taak om de verdere burgerlijke, economische vrijheid te bevorderen zodat Rusland een van de beste landen ter wereld wordt", zei Medvedev in zijn eerste toespraak als president.

Doema

Een van zijn eerste taken is het aanstellen van een nieuwe premier. Deze functie zal Poetin vanaf donderdag bekleden, al moet de Doema, de Russische Tweede Kamer, dat nog officieel goedkeuren.

Aangezien Vladimir Poetin partijleider is van de partij Verenigd Rusland, die de meerderheid in de Doema heeft, moet dat geen probleem opleveren.

Applaus

Aan het begin van de inauguratieceremonie hield Poetin een toespraak waarin hij de Russen bedankte voor de steun die hij de afgelopen acht jaar heeft mogen ontvangen. "Acht jaar geleden beloofde ik de mensen in het land te dienen en ik heb mijn belofte niet verbroken." Luid applaus volgde.

Zoebkov en Poetin

De Russische premier Viktor Zoebkov heeft woensdagmiddag zijn ambt neergelegd. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt.

Kort daarvoor trad Vladimir Poetin af als president van Rusland. Poetin wordt morgen naar alle waarschijnlijkheid geïnaugureerd als de nieuwe premier.

Medvedev beëdigd