ZWOLLE - De registratie van alle kentekens van auto's die een knooppunt bij Zwolle passeren, stuit op kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

De privacywaakhond noemt het "in strijd met de wet om Jan en alleman te monitoren". Elders in het land gebeurt het scannen al langer.

Concrete aanleiding

Een CBP-woordvoerder zei woensdag dat kentekens alleen vastgelegd mogen worden als daar een concrete aanleiding voor is.

Hij reageerde op de aankondiging dat de politie de kentekens gaat registreren van alle auto's op het knooppunt bij Zwolle waar de A28 en de A50 elkaar kruisen.

Database

De politie scant de kentekens en zet deze in een database. De gegevens worden vergeleken met de kentekens van bekende criminelen, lichtte een politiewoordvoerder woensdag toe.

De opnamen mogen maximaal vier weken worden bewaard, maar zullen in de regel na drie dagen worden vernietigd.

Doel is de opsporing van criminelen die zich door de regio verplaatsen. "Het gaat niet om het vinden van verkeersovertreders of getuigen. Daar is het systeem echt niet voor bedoeld", aldus de zegsman.

Groot-Brittannië

De camera's voor het systeem zijn inmiddels getest en de registratie kan dus meteen van start gaan. Eenzelfde registratiemethode wordt al toegepast in Groot-Brittannië, waar het systeem is gecombineerd met camera's op bedrijventerreinen.

"Dat willen we hier ook. Dan kun je bijvoorbeeld ook inbrekers volgen. Je weet dan precies wanneer ze waar reden en dat kan de opsporing aanzienlijk helpen", zegt de woordvoerder van de politie.

Rotterdam-Rijnmond

Ook in Nederland gebeurt het al. Het korps Rotterdam-Rijnmond scant naar grote tevredenheid geregeld kentekens op onder meer openstaande boetes, gezochte personen en hardnekkige dronken rijders, maar slaat de gegevens niet op. Bij een 'hit' wordt de bestuurder naar de kant gehaald.

Kentekenscanapparatuur

Eerder dit jaar maakte de landelijke verkeerspolitie, het KLPD, bekend alle nieuwe politieauto's voortaan te voorzien van kentekenscanapparatuur.

Deze zogeheten catchkens worden landelijk ingevoerd na geslaagde proeven in niet alleen de Rijnmond, maar ook in de politieregio's Brabant-Zuidoost en Amsterdam-Amstelland.

CBP

Het CBP is geen voorstander van het nieuwe systeem en werkt aan een richtsnoer voor dit soort kwesties, dat eind juni af moet zijn.

Het CBP zou ervoor kunnen zorgen dat de systemen van de politie kunnen worden stilgelegd.

Ernst Hirsch Ballin

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de Tweede Kamer eerder dit jaar laten weten dat momenteel nog onvoldoende duidelijk is of het breed verzamelen en bewaren van kentekens mag binnen de bestaande wetten.

De Raad van Hoofdcommissarissen brengt de gevolgen voor de privacy in kaart, waarna in de loop van het jaar een landelijk beleid volgt.

Guusje ter Horst

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maakte woensdag al duidelijk dat volgens haar de privacy in deze kwestie voldoende gewaarborgd is, omdat de verzamelde kentekens binnen enkele dagen worden vernietigd.

"Als je criminelen wilt vangen, moet je soms onorthodoxe methoden gebruiken."