SEOUL - Noord-Korea is teleurgesteld dat de Verenigde Staten nog niet hebben gereageerd op het 'stoutmoedige' voorstel dat Pyongang heeft gedaan tijdens het overleg in Peking eind april. Dat hebben een aantal leden van het Amerikaanse Congres maandag gezegd.

De Amerikaanse, Noord-Koreaanse en Chinese delegaties die anderhalve maand geleden bij het overleg in Peking waren, brachten na afloop niets naar buiten over het "stoutmoedige" voorstel. Analisten nemen aan dat Pyonyang heeft aangeboden zijn kernwapenprogramma af te breken in ruil voor economische en diplomatieke bonussen.

Zes Congresleden, onder leiding van de Republikein Curt Weldon, brachten afgelopen week een bezoek aan de stalinistische staat. De nummer twee binnen het Noord-Koreaanse leiderschap, Kim Yong-Nam, zou tijdens een onderhoud met de zes zijn teleurstelling hebben uitgesproken over de houding van de Amerikaanse regering.

De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun is er overigens niet zeker van dat de noorderbuur al over kernwapens beschikt. Volgens hem hebben inlichtingendiensten hier nog geen overtuigend bewijs voor gevonden.