INDIANAPOLIS - Hillary Clinton heeft dinsdag nipt de voorverkiezingen van de Democraten in de staat Indiana gewonnen. Dat hebben Amerikaanse media in de nacht van dinsdag op woensdag lokale tijd bericht.

Clinton kreeg 637.389 stemmen (51 procent) en Barack Obama kon rekenen op 615.370 stemmen (49 procent). De uitslag kwam later dan verwacht, omdat Lake County, een voorstad van Obama's thuishaven Chicago, nog aan het tellen was.

De stembureaus sloten om acht uur 's avonds lokale tijd. Clinton riep om 22.40 uur haar overwinning uit na het tellen van 95 procent van de stemmen.

Toen de helft van de stemmen in Lake County was geteld, stond Obama in dit kiesdistrict met 65 procent tegen 35 procent voor op Clinton en kroop hij steeds dichterbij. Uiteindelijk wist hij niet genoeg stemmen binnen te halen om in Indiana alsnog te winnen.

Clinton benadrukte dat ze niet uit de race om het presidentschap zal stappen.

Ze wil naar eigen zeggen met "volle vaart vooruit" op weg naar het Witte Huis. Daar hoopt zij de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden.

Zelfverzekerd

Zij probeerde in haar overwinningstoespraak zelfverzekerd te klinken, maar de gezichten van haar man Bill en hun dochter Chelsea leken op bepaalde momenten de werkelijke gevoelens in de Clinton-familie aan te geven.

Chelsea leek bijna in huilen uit te barsten toen zij onder gejuich van aanhangers met haar ouders het podium betrad.

Howard Dean

In de Democratische Partij wordt ondertussen de vrees geuit dat de lange, onbesliste strijd schadelijk kan uitpakken voor de partij. "Wij mogen geen verscheurd partijcongres hebben, want dan wordt het heel moeilijk de partij daarna weer te verzoenen'', aldus partijvoorzitter Howard Dean.

Dichtbevolkt

De voorverkiezingen van dinsdag waren de laatste in dichtbevolkte staten. De laatste voorverkiezingen zijn op 3 juni. Op een nationale partijbijeenkomst in augustus zullen de Democraten hun presidentskandidaat officieel aanwijzen.

Die moet het bij de verkiezingen van november opnemen tegen de republikein John McCain.

Obama

Barack Obama heeft dinsdagavond de voorverkiezingen in de staat North Carolina gewonnen. Dat hebben Amerikaanse televisiestations voorspeld, op basis van exit-polls. De uitslag is geen verrassing.

Met de overwinning in de grootste van de twee staten waar dinsdag voorverkiezingen werden gehouden, vergroot Obama zijn voorsprong op rivaal Hillary Clinton.

De volgende Democratische voorverkiezingen zijn op 13 mei in de staat West Virginia. Daar gaat het om 28 gedelegeerden.