EVIAN - VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de leiders van de G8 gevraagd om hun bijdrage aan het VN-fonds tegen aids te verhogen. Annan deed dit tijdens een diner van de G8-landen, waarvoor ook de leiders van vijf Afrikaanse landen waren uitgenodigd.

Annan bedankte onder meer de Verenigde Staten voor de recente ”dramatische verhoging” van de financiële middelen die voor de bestrijding van aids kunnen worden aangewend, maar vroeg de VS om deze bijdrage in het VN-fonds te stoppen. De Amerikaanse Senaat stemde twee weken geleden in met een nieuwe wet, waardoor de komende vijf jaar 15 miljard dollar vrijkomt voor de bestrijding van de ziekte.

De secretaris-generaal drong er verder op aan dat de G8-landen samen met de Afrikaanse staten een plan ontwerpen om de agrarische infrastructuur in Afrika te verbeteren om hongersnoden te voorkomen.

De Franse president Chirac beloofde zondag direct om de Franse bijdrage aan het fonds tegen aids te verdriedubbelen van 50 miljoen tot 150 miljoen euro per jaar. Chirac sprak zich in Evian overigens ook uit voor een belasting op wapenhandel. Dat geld zou gebruikt moeten worden voor voedsel voor de hongerenden.

Ook de Braziliaanse president Lula stelde voor een wereldwijd fonds op te richten om de honger in de wereld te bestrijden. Lula maakte zich ook sterk voor de opheffing van handelsbeperkingen.