STRAATSBURG - Nederlandse bioscopen trokken vorig jaar 22,12 miljoen bezoekers: Ruim 5 procent minder dan het jaar ervoor. In de hele Europese Unie daalde het bioscoopbezoek gemiddeld met 1,3 procent tot 919 miljoen verkochte kaartjes.

Het European Audiovisual Observatory in Straatsburg meldde dat dinsdag.

Het centrum merkt grote verschillen tussen de 27 EU-landen. In Oost-Europese landen, waar de welvaart snel groeit, nam het bioscoopbezoek juist flink toe. In Litouwen nam het zelfs met 34 procent toe, in Tsjechië met 11 procent.

Harry Potter

Meest bezochte film in de EU was de Brits-Amerikaanse productie Harry Potter and the Order of the Phoenix, met ruim 38 miljoen betalende bezoekers. De Pirates of the Carribean (At Worlds End) en Shrek the Third volgden met elk 36 miljoen bezoekers in de EU.

Marktaandeel

Europese films deden het in 2007 opnieuw iets beter dan het voorgaande jaar. Het marktaandeel van films die in de EU-landen zijn gemaakt steeg van 26,6 naar 26,8 procent.

Grootste kaskraker was de Britse film 'Mr Bean's Holiday'. Die komische productie trok 15 miljoen bezoekers in de bioscopen van Nederland en andere EU-landen. Bij de twintig meest bekeken films van de EU zijn geen Nederlandse producties.

Speelfilms

In totaal zijn er vorig jaar 921 speelfilms gedraaid in Europese landen. Dat zijn er tien meer dan het voorgaande jaar. Vooral in Frankrijk, Spanje en Italië zijn fors meer films gemaakt. Spanje boekte zelfs een nationaal record met 115 geheel nationaal gemaakte speelfilms.