RANGOON - Het militaire regime van Myanmar (Birma) heeft zondag de universiteiten en hogescholen voor onbepaalde tijd gesloten. De maatregel volgt op rellen die de afgelopen week uitbraken tussen aanhangers van de oppositie en groepen die voor de militaire junta demonstreerden.

De rellen vonden onder meer in het district Bago plaats, waar zich op dat moment ook oppositieleidster Aung San Suu Kyi bevond. Zij werd zaterdagochtend onder arrest geplaatst, volgens de junta voor haar eigen veiligheid. Haar auto zou zijn beschoten. Ook haar naaste medewerkers zijn opgepakt.

Zondag werd bekend dat Suu Kyi is overgebracht naar een 'gasthuis' in de hoofdstad Rangoon. De autoriteiten sloten kantoren van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD). Volgens getuigen zijn NLD-vlaggen verwijderd.

Onderdrukking

De NLD won in 1990 de verkiezingen in Birma, maar werd door de militaire junta onderdrukt. Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Zij bracht de afgelopen tien jaar voornamelijk onder huisarrest door.

Rellen oppositieaanhangers

Bij de rellen tussen oppositieaanhangers en pro-juntagroepen vielen zeker vier doden en vijftig gewonden. Het is niet duidelijk tot welke zijde de doden behoorden. Acht auto's en negen motorfietsen zouden zijn verwoest. Volgens de machthebbers staken NLD-leden auto's in brand.

Vrijdag nog zei het regime dat Suu Kyi minder in het openbaar moet verschijnen, omdat haar aanhangers verkeersopstoppingen veroorzaken. Begin mei begon zij aan een politieke rondreis door het land, twaalf maanden na de beëindiging van haar jarenlange huisarrest.