YANGON - Het dodental in Myanmar als gevolg van de cycloon die dit weekeinde over het land trok, is dinsdag gestegen van 15.000 tot 22.500.

Ook het aantal vermisten steeg volgens de militaire autoriteiten van 30.000 tot 41.000. Dat meldde de Myanmarese staatstelevisie.

Giro 555

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de cycloon in Myanmar. Dat liet de organisatie dinsdag weten.

Het geld dat met de actie 'Help de slachtoffers cycloon Birma' wordt opgehaald, is volgens een woordvoerder in eerste instantie bestemd voor noodhulp.

"Het gaat dan om het verstrekken van schoon water, voedsel en middelen om te voorkomen dat er ziektes uitbreken - zoals vaccinaties en muskietennetten.'' In een later stadium is er tevens geld nodig voor de wederopbouw van het getroffen land.

Rode Kruis

Het Rode Kruis, een van de organisaties die is vertegenwoordigd in de SHO, opende maandag het gironummer 7447 om geld in te zamelen voor de slachtoffers. Door opening van giro 555 komt de inzameling van geld via dit nummer te vervallen.

"Het geld dat al via 7447 is opgehaald, komt uiteraard ook ten goede van de slachtoffers'', aldus de woordvoerder. Hij kon nog niet zeggen hoeveel geld er op dit gironummer is binnengekomen.

Hulp

De Amerikaanse president George Bush heeft Myanmar dinsdag aangespoord de Amerikaanse noodhulp te accepteren. Myanmar houdt de rampenteams uit de VS nog buiten de deur.

"De militaire junta moet onze teams het land binnenlaten'', aldus Bush. Hij zei daarnaast bereid te zijn de Amerikaanse marine in te zetten bij zoek- en reddingsoperaties.

Ook internationale hulporganisaties hebben een oproep aan de junta gedaan om een massale hulpactie toe te laten in het land. Ook Laura Bush, de Amerikaanse first lady, heeft een oproep gedaan aan Myanmar om hulp toe te laten.

Ze liet weten dat de Verenigde Staten achter de inwoners van Myanmar staan en dat Amerika de Myanmarezen zal helpen. Ze heeft nog geen bedrag bekendgemaakt.

Moeite

De hulporganisatie Dokters van de Wereld (DvdW) heeft de grootste moeite om de getroffen bevolking in Myanmar te bereiken.

De Nederlandse tak van Médecins du Monde (MdM) is maandag begonnen met het verstrekken van noodhulp aan de Myanmaresen die zijn getroffen door de verwoestende cycloon, aldus MdM dinsdag tegen het ANP.

Nederlanders

In Myanmar verblijven slechts enkele tientallen Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot dusver geen indicatie dat onder hen slachtoffers zijn gevallen door de cycloon die het land heeft getroffen. Aldus een woordvoerster van het ministerie.

Het is moeilijk contact met hen te leggen. Omdat Nederland geen vertegenwoordiging in Myanmar heeft, is de Nederlandse ambassade in Bangkok daarmee druk doende.

Ook worden ambassades ingeschakeld van andere landen die wel in Myanmar vertegenwoordigd zijn.

Bijdrage

Nederland heeft een voorlopige bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de cycloon in Myanmar.

Het geld gaat niet naar de Birmese regering, maar naar de Verenigde Naties of het Rode kruis.

WFP

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is dinsdag begonnen met het uitdelen van voedsel in Myanmar dat zwaar getroffen is door de cycloon Nargis.

Het eerste voedsel wordt verdeeld in en rond de stad Yangon, de vroegere hoofdstad, meldde het WFP.

Voedsel

Het WFP stuurt woensdag de eerste vrachtwagens met voedsel naar Labutta in de zwaar getroffen zuidelijke delta. Grote delen van de zuidelijke kust zijn nog steeds van de buitenwereld afgesloten.

Volgens Chris Kaye van het WFP moet de regering van Myanmar op korte termijn veel meer samenwerken met de hulporganisaties om de slachtoffers snel te bereiken.

Het WFP heeft 800 ton voedsel klaarliggen om te distribueren.

Nargis

De cycloon Nargis en de daarmee gepaard gaande stormvloed richtten een verwoesting aan, vooral in de Irrawaddy-delta in het zuiden van het land.

"Meer doden zijn gevallen door de vloedgolven dan door de storm zelf'', zei minister van Bijstand Maung Maung Swe dinsdag tijdens een persconferentie.

Veruit de meeste doden, 21.793, zijn dan ook gevallen in het district Irrawaddy. In het district en de grootste stad van het land Yangon zijn tot nu toe 671 doden geteld. Van drie andere regio's die ook zijn getroffen door de wervelstorm zijn nog geen gegevens bekend.

Bogalay

Alleen al in de stad Bogalay kwamen circa 10.000 mensen om door de cycloon Nargis. Maung Maung Swe liet weten dat 95 procent van de woningen in de stad zijn verwoest. Vrijwel alle 190.000 inwoners zijn dakloos. In Laputta kwamen duizend mensen om het leven.

Door de cycloon overspoelden metershoge vloedgolven de stad in de Irrawaddy-delta in het uiterste zuiden van het land aan de baai van Bengalen.

Op de eilanden Haing Kyi en Mawlamyaing die voor de zuidkust liggen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Grote delen van het land zijn nog niet bereikt en gevreesd wordt dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen.

Orkaan Nargis