NAIROBI- Acht buitenlanders zijn donderdag in Somalië gearresteerd omdat zij mogelijk betrokken zijn bij terrorisme. Dat is vrijdag uit regeringsbronnen vernomen. De politie bevestigde vrijdag de arrestatie van "enkele Irakezen", maar wilde niets zeggen over mogelijke banden met terroristen.

De acht zijn opgepakt op verschillende locaties en zijn inmiddels verhoord, zo meldden de regeringsbronnen. Drie van de opgepakte Irakezen woonden al enkele maanden in de hoofdstad Mogadishu, na de Verenigde Arabische Emiraten te zijn uitgezet. Dat zou een van hen hebben verklaard tegenover het Franse persbureau AFP. De overheid heeft inmiddels ook besloten elke buitenlander die in het land verblijft, te registreren.

Goed ingelichte bronnen meldden dinsdagavond vanuit Brussel dat de door de Verenigde Staten aangevoerde strijd tegen het terrorisme en tegen het netwerk van al-Qaeda naar Somalië wordt uitgebreid.

De vraag is niet langer óf er acties komen in Somalië, maar wanneer en met welke middelen. Dat werd duidelijk na een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO. Er zijn aanwijzingen dat terroristen over zee proberen Somalië, dat in het oosten van Afrika ligt, te bereiken. Overigens hoeven het niet meteen militaire acties te zijn, benadrukte Amerika al.

Powell

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell bevestigde vrijdag in een interview met The Washington Post dat er naar Somalië "wordt gekeken". "Niet om achter Somalië als land of regering aan te gaan", maar omdat er rekening mee wordt gehouden dat Somalië "een plaats kan zijn waar mensen plotseling onderdak gaan vinden".