UTRECHT - Ongeveer 80 procent van de leerlingen van Utrechtse scholen zit dagelijks in een lokaal waarvan de luchtkwaliteit niet deugt.

Dat blijkt uit onderzoek door de gemeente Utrecht en een aantal andere instanties.

Voorlopig is er echter geen oplossing voor de problemen omdat het Rijk niet met geld over de brug komt, zo meldt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad.

Verantwoordelijk

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bouwen van scholen. Opdrachtgevers zijn de schoolbesturen. De gemeente financiert de bouw met geld van het Rijk.

Omdat de schoolbesturen juridisch eigenaar zijn van de gebouwen, zo stelt de gemeente Utrecht, zijn zij ook verantwoordelijk en aan te spreken op het slechte binnenklimaat.

Fora

De gemeente zegt in haar onderzoek niets over de situatie van de fora, de brede scholen. Utrecht bouwt de laatste jaren vooral multifunctionele gebouwen waar meerdere scholen en wijkvoorzieningen bijeen zijn gebracht en daarvan is de gemeente eigenaar.

Het college kondigt wel een plan van aanpak voor de problematiek aan.

De Boomgaard

In 2006 haalde basisschool De Boomgaard in Leidsche Rijn het nieuws omdat de luchtkwaliteit zo slecht was dat de leerlingen les kregen in de tuin van een ouder.