LONDEN - De overlevingskansen van borstkankerpatiënten stijgen met eenderde als er een vierde medicijn wordt toegevoegd aan de 'cocktail' bij de nu normale chemotherapie. Dit blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Birmingham. Aan de studie deden 2000 vrouwen in 65 Britse ziekenhuizen mee.

Chris Poole, de arts die het onderzoek leidde, noemde het verschil in overlevingskansen “dramatisch”, zo schrijft de Britse krant Sunday Telegraph. De 1000 vrouwen die aan de test meededen, kregen naast de drie middelen die gebruikelijk in de chemococktail zitten, cyclophosphamide, methotrexate en 5FU (CMF), ook het medicijn epirubicin toegediend. Van deze groep leefden vijf jaar na het ontdekken van de borstkanker 30 procent meer vrouwen, dan van de 1000 patiënten uit de controlegroep.

Epirubicin is al meer dan tien jaar verkrijgbaar. De stof hecht zich aan het genetisch materiaal van kankercellen, waardoor deze zich niet meer kunnen delen. Voordat de uitkomst van het onderzoek in Birmingham bekend werd, verwachtten artsen dat de toevoeging van epirubicin aan CMF de sterfte met 4 procent naar beneden zou brengen. “Het gunstige effect was veel groter dan wij hadden verwacht”, aldus een arts uit het Elizabeth ziekenhuis in Birmingham.