UTRECHT - De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) voert vanaf dinsdag actie voor de invoering van een OV-jaarkaart voor 16- en 17-jarige studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

In tegenstelling tot hun leeftijdgenoten in het hoger beroepsonderwijs kunnen die studenten geen aanspraak maken op zo'n kaart, die recht geeft op grotendeels vrij gebruik van trein, bus, tram en metro.

Volgens de JOB worden jonge mbo-studenten door te hoge reiskosten belemmerd in hun studiekeuze, wat ertoe leidt dat velen zonder diploma de opleiding verlaten.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs heeft nog onlangs in de Tweede Kamer gezegd dat ze sympathiek staat tegenover de gedachte van een OV-kaart voor mbo-studenten. Ze maakte echter direct duidelijk dat er geen geld voor invoering ervan is.

In de actiemaand, die dinsdag begon, wil de JOB duidelijk maken dat de mbo'ers de ongelijkheid niet langer accepteren. De organisatie haalt handtekeningen op om het kabinet onder druk te zetten. Zij roept vmbo'ers en mbo'ers op zich aan te sluiten.

Niets minder

"Mbo-studenten zijn niets minder dan andere studenten en moeten ook zo worden behandeld", zegt voorzitter Fieke Nobel van JOB. De actie heeft de steun van onder meer de jongerenorganisaties van vakcentrale CNV, D66, GroenLinks, CDA en SGP.

Actie voor OV-jaarkaart