YANGON - Zeker 15.000 mensen zijn omgekomen en ongeveer 30.000 mensen worden nog vermist in Myanmar na de verwoestende cycloon die dit weekeinde over het Aziatische land trok.

"De verliezen zijn veel groter dan we hadden verwacht", zei de Thaise minister van Buitenlandse Zaken Noppadol Pattama na een ontmoeting met de Myanmarese ambassadeur Ye Win in Bangkok dinsdag.

De ambassadeur weigerde vragen van journalisten te beantwoorden nadat hij verslag had uitgebracht had over de situatie in zijn land.

Alleen al in de stad Bogalay kwamen circa 10.000 mensen om door de cycloon Nargis. De Myanmarese minister van Bijstand Maung Maung Swe liet weten dat 95 procent van de woningen in de stad zijn verwoest. Vrijwel alle 190.000 inwoners zijn dakloos. In Laputta kwamen duizend mensen om het leven.

De militaire junta meldde eerder dat in Bogalay zeker 10.000 doden zijn gevallen. Door de cycloon overspoelden metershoge vloedgolven de stad in de Irrawaddy-delta.Beide steden liggen in de Irrawaddy-delta in het uiterste zuiden van het land aan de baai van Bengalen.

Golven

Grote golven veroorzaakt door de wervelwind sloegen neer in de laaggelegen delta aan de 'Road to Mandalay', de Irawaddyrivier waaraan Mandalay in het midden van het land gelegen is.

Op de eilanden Haing Kyi en Mawlamyaing die voor de zuidkust liggen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Grote delen van het land zijn nog niet bereikt en gevreesd wordt dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen.

Referendum

Dissidenten verwijten de militaire junta dat ze de bevolking niet op tijd hebben gewaarschuwd voor het dreigende onheil. "Ze waren te druk bezig het aanstaande referendum voor te bereiden", aldus een woordvoerder van de oppositie.

Het referendum over een nieuwe grondwet zou zaterdag 10 mei plaatsvinden, maar is in elk geval in de getroffen gebieden verplaatst naar 24 mei.

Geen elektriciteit

In de grootste stad van het land, Yangon, stonden mensen in de rij voor flessen water. Vier dagen nadat cycloon Nargis het land had getroffen, is er nog steeds geen elektriciteit in de miljoenenstad.

Militairen bewaken de belangrijkste kruispunten, maar leken ook woensdag nauwelijks te helpen bij het opruimen van de chaos. Monniken en burgers kappen bomen met de middelen die zij voorhanden hebben.

Laura Bush

Internationale hulporganisaties hebben een oproep aan de junta gedaan om een massale hulpactie toe te laten in het land. Ook Laura Bush, de Amerikaanse first lady, heeft een oproep gedaan aan Myanmar om hulp toe te laten.

Ze liet weten dat de Verenigde Staten achter de inwoners van Myanmar staan en dat Amerika de Myanmarezen zal helpen. Ze heeft nog geen bedrag bekendgemaakt.

De Myanmarese leiders hebben gezegd hulp toe te laten wat er op zou wijzen dat er sprake is van een grote ramp in het land, aldus diverse hulporganisaties. De militaire junta staat van oudsher erg argwanend tegenover hulporganisaties en beperkt hun werkzaamheden.

Nederland

Nederland heeft een voorlopige bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de cycloon in Myanmar. Het geld gaat niet naar de Birmese regering, maar naar de Verenigde Naties of het Rode kruis.

Myanmar, vroeger bekend als Birma, is een van de armste landen van Azië. Het land telt ongeveer vijftig miljoen inwoners, die al sinds 1962 zuchten onder het juk van militaire machthebbers.