HILVERSUM - De omschakeling van radiofrequenties heeft in de nacht van zaterdag op zondag tot problemen geleid bij Yorin FM, Radio 538 en RTL FM. Deze zenders waren aan het begin van de nacht door technische problemen enkele uren uit de lucht. Dat zei een woordvoerder van de FM-net-operator Broadcast Partners.

Woordvoerders van commerciële en publieke zenders meldden verder weinig klachten van luisteraars over de bereikbaarheid. In de nacht van zaterdag op zondag werd een nieuwe indeling van commerciële en publieke radiozenders in de ether van kracht. Op de kabel verandert niks.

Hilversumtoren

Broadcast Partners had het omschakelplan klaarliggen voor Noordzee, BusinessNieuws, Radio 538, RTL en Yorin. Toch ging er iets mis. In de zogeheten Hilversumtoren werd een kabel, waarop 12.000 watt stond, te vroeg losgetrokken. Dit leidde tot kortsluitingen. De zenders 538, RTL en Yorin waren hierdoor van middernacht tot vier uur 's ochtends niet meer te beluisteren.

De publieke omroepen waren al een half jaar bezig frequenties te veranderen. Zij moesten ruimte maken voor commerciëlen. Circa twintig publieke frequenties zijn gewijzigd. Op 1 juni waren de laatste veranderingen.

Slecht ontvangst

Een woordvoerder van Radio 1 tot en met 4 en 747 FM zegt dat daar nauwelijks klachten zijn ontvangen over het niet kunnen vinden van een frequentie. Wel klaagden luisteraars over de slechte ontvangst op sommige golflengtes. “In de grensgebieden kan het nog wel eens storen, zeker met een analoog toestel van mindere kwaliteit, zoals een wekkerradio.”

Tom Mulder van Radio 10 FM bevestigt dat. Volgens hem lopen de Limburgers het grootste risico op storing omdat zij zowel van Belgische als Duitse zenders last kunnen hebben.

Positieve reacties

Commerciële stations als Sky Radio, Noordzee FM, Radio 538, Yorin en Radio 10 FM kregen zondag ondanks de aanloopproblemen bij enkele van hen louter positieve reacties van luisteraars over de bereikbaarheid. Dat gold met name voor Radio 10 FM, dat op de valreep plek vond bij Sky Radio. De oudste commerciële zender van Nederland moest aanvankelijk uit de lucht, maar neemt nu de plaats in van Sky's Gouwe Ouwe Zender. Welk bedrag Sky voor de overname heeft betaald, is niet bekendgemaakt.

Sky krijgt nog steeds veel verontruste telefoontjes binnen ('tien per uur') van luisteraars van zijn station Classic FM. Het is uit de ether verdwenen, maar nog wel via de kabel te beluisteren. Oudere luisteraars vragen onder meer hoe ze hun radio op de kabel kunnen aansluiten.

Campagnes

De publieke en commerciële zenders zijn druk bezig met campagnes om hun nieuwe frequenties kenbaar te maken. Bij Radio 538 kunnen luisteraars hun postcode gratis naar de zender sms'en. Zij krijgen dan de locale frequentie teruggestuurd. Radio 1 heeft langs de snelwegen 5 meter hoge enen laten plaatsen met de plaatselijke FM-frequentie erop. Noordzee FM is zo blij met het, volgens velen, mooiste pakket, dat het zijn naam heeft veranderd in Noordzee 100.7 FM.

De staatssecretaris van Economische Zaken nam afgelopen maandag na veel gesteggel een beslissing over de (her)verdeling van radiozenders voor een periode van acht jaar. Veel stations moesten daardoor van etherfrequentie veranderen. Enkelen verdwenen helemaal van de FM en er kwamen een paar nieuwe bij.