AMSTETTEN - Josef Fritzl is jaren bezig geweest met het maken van plannen voor de bouw van zijn geheime horrorkelder, waar hij een van zijn dochters bijna een kwart eeuw zou vasthouden en verkrachten. Dit heeft de Oostenrijkse politie maandag laten weten.

Fritzl was vijf jaar bezig met de bouw van zijn kerker onder zijn huis in Amstetten, van 1978 tot 1983. Toen zijn dochter Elisabeth in 1984 achttien werd, begon Fritzl haar seksueel te misbruiken in de kelder.

Uit de incest zijn zeven kinderen geboren. Volgens Elisabeth Fritzl begon haar vader haar al te misbruiken toen zij elf was.

Verhoren

Het motief van Fritzl was een nieuw gezin te stichten met een jongere, mooiere vrouw, aldus de politie maandag op basis van de verhoren van de 73-jarige Fritzl.

Een van de deuren van het ondergrondse gevang woog 500 kilo, aldus de politie maandag. Een ontsnapping uit de elektronisch beveiligde kerker was dan ook vrijwel onmogelijk.

Incest

De zaak kwam eind vorige maand aan het licht toen een 19-jarige dochter, het oudste kind dat uit de incest is voortgekomen, ernstig ziek werd en in een ziekenhuis werd opgenomen. Haar toestand is nog steeds kritiek.

De gezondheidstoestand van Elisabeth en de twee andere bevrijde kinderen wordt ondertussen langzaam beter. Zij wennen aan daglicht. Zij worden samen opgevangen met drie andere uit de incest voortgekomen kinderen, die Fritzl bovengronds met zijn echtgenote opvoedde.