YANGON - Het dodental in Myanmar als gevolg van de cycloon Nargis bedraagt volgens voorlopige cijfers van de regering van Myanmar 10.000. Nog eens 3000 mensen worden vermist. Dat zei een diplomaat maandag na een bijeenkomst met de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken Nyan Win.

"Het bevestigde getal is 3934 doden, 41 gewonden en 2879 vermisten in de districten Yangon en Ayeyarwaddy'', meldde de staatszender MRTV. Het officiële dodental is daarmee dramatisch gestegen. Tot nu toe waren 351 doden gemeld.

De cycloon richtte grote verwoestingen aan rond Yangon, de belangrijkste stad van het land. Vijf districten in het zuiden van het land zijn tot rampgebied uitgeroepen. Hier woont bijna de helft van de in totaal 53 miljoen inwoners van Myanmar, het vroegere Birma.

Het dodental zal waarschijnlijk stijgen als reddingswerkers de afgelegen gebieden weten te bereiken.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties meldden eerder dat er honderdduizenden mensen dakloos zijn geworden en zonder schoon drinkwater zitten. In grote delen van het rampgebied is de elektriciteit uitgevallen en zitten mensen zonder schoon drinkwater.

Wervelstorm Nargis, met windstoten tot ruim 240 kilometer per uur, trok een spoor van vernielingen door het land. Wegen zijn geblokkeerd door puin en omgewaaide bomen. Bovendien wordt de bewegingsvrijheid van buitenlandse hulporganisaties door het militaire bewind beperkt.

Rellen gevangenis

In de beruchte Insein-gevangenis in Yangon, de belangrijkste stad van Myanmar, zijn zeker 36 gevangenen doodgeschoten tijdens rellen die uitbraken na de verwoestende cycloon Nargis. Dat meldde de doorgaans welingelichte Myanmarese mensenrechtenorganisatie AAPPB maandag vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok.

Door de wervelstorm werden de daken van veel cellen afgerukt. Bewakers dreven circa duizend gevangenen daarna samen in een grote hal, waar vuurtjes werden gestookt om het warm te krijgen.

Toen vervolgens door zware rookwolken chaos en paniek uitbraken, openden militairen en agenten het vuur. Zeker zeventig gevangenen zouden gewond zijn geraakt.

Noodhulp

Verscheidene internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties praten in Thailand over noodhulp. Thailand zelf heeft een transportvliegtuig met 9 ton voedsel en medicijnen naar het buurland gestuurd.

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft maandag 2 miljoen euro voor noodhulp vrijgemaakt voor slachtoffers van de cycloon Nargis in Myanmar.

"Elk uur worden de berichten uit Myanmar grimmiger en grimmiger'', zei EU-commissaris Louis Michel. ,,Dit is een vreselijke ramp die snel en effectieve humanitaire hulp vereist.''

Bijdrage

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft een voorlopige bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers. Het geld gaat niet naar de Birmese regering, maar naar de Verenigde Naties of het Rode kruis, aldus zijn woordvoerder.

Een verdere bijdrage is afhankelijk van de omvang van de noden en de bijdrage van andere landen.

Koenders is geschokt door de enorme omvang van de ramp, Hij hoopt dat de Birmese regering snel toegang voor onafhankelijke hulp mogelijk maakt. Via Unicef steunt Nederland al een spoedteam.

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7447 voor de slachtoffers van de cycloon Myanmar in Birma. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Het Rode Kruis helpt met onderdak, dekens, voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne en medische voorzieningen voor de slachtoffers in het rampgebied. Hulpverleners zijn al in het rampgebied om de schade in kaart te brengen. Daarnaast is er een grote behoefte aan waterzuiveringstabletten en schoon drinkwater.

World Vision

Ook de internationale christelijke hulporganisatie World Vision is maandag een noodhulpactie gestart. De regering van Myanmar heeft World Vision Birma gevraagd te assisteren in de noodhulp en de wederopbouw van het land. World Vision Nederland heeft 25.000 dollar steun toegezegd en gironummer 99 geopend voor meer giften.

World Vision richt zich vooral op hulp aan kinderen in het gebied.