ROTTERDAM - Minister-president Jan Peter Balkenende heeft maandag rond 13.00 uur in Rotterdam het Bevrijdingsvuur ontstoken. Hij gaf daarmee het startsein voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Het thema dit jaar is 'Solidariteit: de ruggengraat van vrijheid'.

In het hele land vinden activiteiten plaats, waaronder dertien Bevrijdingsfestivals. Dj Ferry Corsten, VanVelzen en Pete Philly & Perquisite vliegen als Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter langs de festivals.

Zij roepen de bezoekers op zich in te zetten voor vrijheid overal ter wereld.

Rotterdam pakt dit keer extra groot uit met drie podia, meer dan dertig bands, dj's en acts en een grote vuurwerkshow. VanVelzen deed de aftrap.

Wageningen

De plechtigheden waarmee in Wageningen de bevrijding van Nederland in 1945 en de vrijheid in het algemeen is herdacht, zijn volgens de organisatie vlekkeloos verlopen. Volgens een eerste schatting hebben tussen de 90.000 en 100.000 mensen maandagmiddag naar het Vrijheidsdefilé gekeken.

De 1300 oudstrijders, die deels nog hebben meegevochten in de Tweede Wereldoorlog, volbrachten allen hun eremars door het centrum van de Gelderse plaats. Sommige veteranen zijn al dik in de negentig. De organisatie houdt er elk jaar rekening mee dat de feestdag sommigen te veel kan worden, maar dit jaar meldde zich niemand met gezondheidsklachten.

Jongeren

Zuid-Holland is dit jaar de provincie waar Bevrijdingsdag begint. De activiteiten van maandag zijn voor iedereen bedoeld, maar er is specifiek aandacht voor jongeren. Zij moeten de traditie voortzetten.

"Solidariteit is vrijheid voor elkaar. Hoe mensen anderen zien. Als die norm, die waarde vervaagt, heb je wel vrijheid, maar dan wel een schrale. Echte vrijheid is gezamenlijke vrijheid", zei Balkenende over het thema van dit jaar.

Hufterigheid

De premier maakt zich grote zorgen over hufterigheid, grof taalgebruik en geweld in de samenleving. "Was dat het doel waarvoor anderen zich hebben gegeven?" Bij vrijheid behoren volgens hem respect en solidariteit.

Vrijheid is een werkwoord, stelde voorzitter Wim van der Donk van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in zijn 5-meilezing. "Duurzame vrijheid is gediend met een vermogen tot zelfbeheersing en vraagt soms een zekere inperking."

Mensen zijn niet alleen een individu, maar ook een onderdeel van de samenleving. "Diegenen die voor onze vrijheid hebben gevochten, hebben dat gedaan vanuit de overtuiging dat de vrijheid van eenieder evenveel waard is."

De 63e editie van Bevrijdingsdag eindigt op de Amstel in Amsterdam met het 5 Meiconcert.