DEN HAAG - De PVV heeft maandag verontwaardigd gereageerd op het voorstel van PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) om meer aandacht te besteden aan de rol van allochtonen bij de bevrijding van Nederland. Tweede Kamerlid Martin Bosma spreekt van "multiculturele geschiedvervalsing".

De PVV'er wil na het reces een spoeddebat houden over de kwestie met Bussemaker en PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs).

"De rol van allochtonen tijdens de oorlog is te verwaarlozen. Maar de PvdA wil die rol nu opkloppen om haar islamitische achterban te paaien", stelt het Kamerlid.

Bussemaker doelde met haar uitspraken op onder anderen de Turken, Marokkanen en Surinamers die tegen nazi-Duitsland hebben gestreden. De staatssecretaris vindt dat pabostudenten onderwijs moeten krijgen over de betekenis die deze allochtonen in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad, zodat zij die kennis kunnen doorgeven.

Schrijfvaardigheden

Kamerlid Bosma stelt dat Bussemaker dit niet had mogen voorstellen, omdat onderwijs buiten haar werkgebied valt. Hij wil dat verantwoordelijk minister Plasterk duidelijk afstand neemt van de suggestie die de staatssecretaris heeft gedaan. Volgens de PVV moeten pabostudenten zich allereerst concentreren op betere reken- en schrijfvaardigheden.

NIOD

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) doet momenteel onderzoek naar de rol van allochtonen bij de bevrijding. Met haar uitspraken liep Bussemaker vooruit op de uitkomsten van dit onderzoek, dat in het najaar klaar zal zijn, aldus een woordvoerster van de staatssecretaris.

Volgens de woordvoerster deed Bussemaker alleen een suggestie en liggen er geen kant-en-klare plannen gereed. De staatssecretaris is verantwoordelijk voor de voorzieningen voor mensen die te lijden hebben gehad onder de Tweede Wereldoorlog.