BAGDAD - Amerikaanse en Britse troepen in Irak beginnen zondag met een generaal pardon voor Irakezen die hun wapens inleveren. Sinds de val van Saddam Hussein is het land overspoeld met wapens.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei op een persconferentie dat Iraki's worden aangemoedigd de komende twee weken hun wapens in plastic zakken te stoppen en in te leveren bij de politie. De zakken moeten misverstanden voorkomen als mensen met wapens in de handen de politiebureaus naderen. De actie wordt onder meer aangekondigd op de radio en via luidsprekers in de straten.

Vervolging

Irakezen mogen wel lichte vuurwapens als AK-47-geweren in huis hebben, maar die niet dragen op straat. Met een vergunning mogen handvuurwapens wel op straat worden meegenomen. Volgens de legerwoordvoerder wordt over twee weken iedereen vervolgd die nog op straat loopt met een wapen zonder vergunning.

Ter bescherming

De handel in AK-47's heeft in Irak na de oorlog een enorme vlucht genomen. Ze zijn gewoon te koop op markten naast de groenten en fruit. Volgens handelaren wil bijna iedereen er een hebben om zichzelf of zijn gezin te beschermen. De Iraki's klagen dat de Amerikaanse en Britse troepen er niet in zijn geslaagd de orde te herstellen na de oorlog en dat de bevolking zich niet meer veilig voelt.