DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs gaat na afloop van de komende examenperiode onderzoeken of er een standaard moet komen voor rekenmachines.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie maandag naar aanleiding van berichtgeving van die strekking in het Nederlands Dagblad.

Leerlingen gebruiken nu verschillende soorten rekenmachines bij examens, zoals wiskunde en natuurkunde. Examenopstellers als het Cito en CEVO houden bij het maken van de examens nu rekening met de verschillende soorten rekenmachines en de bijbehorende mogelijkheden en dat is lastig voor de makers.

Daarbij hebben leerlingen met verschillende rekenmachines niet dezelfde mogelijkheden. Zo kunnen sommigen veel informatie opslaan op hun telmachine en anderen niet.

Verschillen

De komende examenperiode wordt gebruikt om te kijken of die verschillen leiden tot verontrustende verschillen in de uitslagen. Als die er zijn komt er mogelijk een standaard voor een rekenmachine waarbij het geheugen met een druk op een knop kan worden geblokkeerd.