EVIAN - Zondagmiddag begon de top van de zeven rijkste landen ter wereld en Rusland. De leiders van deze landen, de G8, praten drie dagen lang over onder meer de situatie van de wereldeconomie, Irak, verspreiding van massavernietigingswapens en de strijd tegen het terrorisme.

Daarnaast moet de verzuurde relatie tussen de Verenigde Staten en enkele Europese landen als gevolg van de kwestie Irak weer worden opgefrist. De Franse president Chirac, gastheer van de top en grootste tegenstander van de oorlog in Irak, verwelkomde de Amerikaanse president Bush met een handdruk. Beide heren lachten voor de camera, maar toonden verder weinig warme gevoelens voor elkaar, zo merkten aanwezige journalisten op.

Werklunch

De bijeenkomst begon met een werklunch, gevolgd door een vergadering, die ook werd bijgewoond door de leiders van verscheidene minder bedeelde landen, zoals India, Brazilië en Mexico. Er zal worden gepraat over onder meer internationale samenwerking en de handelsbetrekkingen.

‘Afrikaanse’ problemen

Bij het diner van zondagavond mogen bij de grote acht ook de leiders van vijf Afrikaanse landen aanschuiven. Chirac wil tijdens de bijeenkomst knopen doorhakken over verscheidene 'Afrikaanse' problemen, zoals aids, toegang tot drinkwater, handelsbeperkingen en de schuldenlast.

Ook China vertegenwoordigd

De Chinese president Hu Jintao is overigens uitgenodigd om de hele driedaagse top bij te wonen. Het is de eerste keer dat China mag aanschuiven bij het topoverleg van de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada en Rusland.

De deelnemende landen geven dinsdagochtend een gezamenlijke slotverklaring uit, waarna nog een persconferentie volgt.

Ongeregeldheden

De Zwitserse politie omsingelde zondagochtend het kamp van duizend antiglobalisten bij Lausanne. De demonstranten veroorzaakten rellen in Evian.

Antiglobalisten zochten de confrontatie met de politie door wegblokkades op te werpen en in brand te steken, een pompstation te vernielen en auto's te bekladden, aldus een politiewoordvoerder. Ze schoten vuurpijlen af op de mobiele eenheid, die een aantal demonstranten arresteerde en de anderen terugdreef naar het kamp net buiten Lausanne.

Een demonstrant raakte ernstig gewond bij de Zwitserse plaats Aubonne toen hij van een viaduct over de snelweg viel.