SINT PETERSBURG - De Amerikaanse president Bush en zijn Russische collega Poetin hebben zondag in Sint Petersburg hun meningsverschil over de oorlog in Irak bijgelegd en hun vriendschap hernieuwd.

Na een gesprek onder vier ogen in het Konstantinovsky-paleis in Poetins geboortestad, bezworen ze dat hun tegengestelde visie de relatie alleen maar heeft versterkt. “De basis van de Amerikaans-Russische betrekkingen bleken sterker dan de krachten en gebeurtenissen die ze op de proef hebben gesteld”, zei Poetin.

Het was de eerste ontmoeting tussen de twee staatshoofden sinds het begin van de oorlog in Irak. Bush nodigde Poetin uit om in september naar zijn buitenverblijf in Camp David te komen.

Hoog op de agenda stond de vermeende steun van Rusland aan het nucleaire programma van Iran. “De visies van Rusland en de Verenigde Staten over dit onderwerp liggen veel dichter bij elkaar dan lijkt. We hoeven er niet van te worden overtuigd dat massavernietigingswapens niet mogen worden verspreid. President Bush en ik zijn het daar volledig over eens. Daarom kunnen we elkaar vrienden noemen”, benadrukte Poetin.

Bush riep Iran op om te voldoen aan de voorwaarden in het non-proliferatieverdrag. “Rusland en de Verenigde Staten willen samenwerken met de IAEA (Internationale Atoomenergie Agentschap) om zeker te stellen dat ze geen kernwapens hebben.”

Later op de dag ondertekenden de twee wereldleiders een verdrag dat het aantal nucleaire wapens aan beide zijden vermindert, het Strategic Offensive Reductions Treaty (SORT). “Het Verdrag van Moskou zal onze kernarsenalen tot het laagste niveau in tientallen jaren terugbrengen”, aldus Bush bij de ceremoniële ondertekening.