LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft het Britse publiek voorgelogen over de dreiging van Saddam Hussein. Hij wilde zo zijn landgenoten overtuigen van de noodzaak van een aanval op Irak. Dat zegt Blair's voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking, Clare Short, in de Sunday Telegraph.

Volgens Short, die drie weken geleden opstapte als minister, heeft Blair informatie van de Britse geheime dienst over het Iraakse wapenarsenaal sterk aangedikt. “De premier heeft een gevoel van noodzaak willen creëren.” Short doelde daarmee onder meer op berichtgeving van de BBC.

Herschreven rapport

De Britse staatsomroep meldde donderdag dat een rapport over Iraakse massavernietigingswapens in opdracht van Blair is herschreven. Zo werd ondermeer onterecht vermeld dat Saddam Hussein zijn raketten in drie kwartier in gereedheid kon brengen, bijvoorbeeld voor een aanval op Britse militaire bases op Cyprus.

Short zegt dat ze de oorspronkelijke versie van het rapport onder ogen heeft gehad. “De veronderstelling dat er een gevaar was voor een snelle aanval met raketten met een biologische of chemische lading, is een verzinsel. Die informatie kwam niet van de veiligheidsdiensten.”

Blunder

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook, die in maart uit protest tegen de dreigende oorlog zijn functie als contactpersoon tussen de Britse regering en het Lagerhuis neerlegde, heeft maandag gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar het vermoedelijk veranderde rapport. “Het begint erop te lijken alsof de regering een enorme blunder heeft begaan”, aldus Cook.

Opiniepeiling

Een opiniepeiling uitgevoerd door The Mail on Sunday, wijst uit dat 63 procent van de Britten sterk het gevoel heeft dat ze voorgelogen zijn door Blair inzake Irak.

Blair zelf zei zaterdagavond tijdens zijn bezoek aan Sint-Petersburg ervan overtuigd te zijn dat er massavernietigingswapens worden gevonden in Irak. Voor Sky News zei hij “dat in komende weken en maanden overtuigend bewijs wordt gevonden dat publiek zal worden gemaakt”.

Ook Franse kritiek

Ook in Frankrijk wordt schande gesproken van de manier waarop de Amerikanen en de Britten de aanval op Irak hebben geprobeerd te rechtvaardigen. De leider van de Socialistische partij, Francois Dimanche, zegt in een interview met Journal du Dimanche dat de Amerikaanse president Bush glashard heeft gelogen over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak en hij waarschuwt voor “serieuze gevolgen”.

Ook hekelt Dimanche de opstelling van de Franse president Jacques Chirac. Die zou zijn moedige opstelling voor en tijdens de oorlog in Irak laten varen en inmiddels weer naar de pijpen van Bush dansen.