HILVERSUM - Meer dan de helft (55 procent) van de jongeren denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. Bovendien denkt 42 procent dat het onhaalbaar is honger de wereld uit te krijgen.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van EenVandaag onder leden van het jongerenpanel van het tv-programma. Van de 1750 ondervraagden zijn weinigen bereid een steentje bij te dragen aan de oplossing van het voedselprobleem.

Zakgeld

Voor het inleveren van zakgeld of loon is nog wel animo (57 procent). Maar op de vraag of zij bereid zijn tot een leven zonder luxe als daarmee geen mens meer honger lijdt, antwoordt 46 procent 'nee'. Een derde zegt 'ja' en 20 procent weet het niet.

Verder is lang niet iedereen tegen kinderarbeid. Als de achtergrond van een spijkerbroek onduidelijk is, zou 67 procent hem kopen en als zeker is dat de jeans door kinderen is gemaakt, dan neemt nog altijd 39 procent het kledingstuk mee.

Oorlog

Over de stelling dat een oorlog zoals in Afghanistan soms nodig is om in vrijheid te kunnen leven, zijn de jongeren sterk verdeeld: 47 procent onderschrijft dit, 45 procent is het hiermee oneens. Iets meer dan de helft vindt het niet goed als zijn of haar verkering naar Uruzgan zou gaan.

Dodenherdenking

Dodenherdenking leeft sterk onder jongeren. Van alle deelnemers aan de enquête heeft 80 procent op 4 mei vorig jaar meegedaan aan de twee minuten stilte. Een kleine minderheid (10 procent) is voor afschaffing van de herdenking op 5 mei.

Mocht Nederland ooit veroverd worden door een ander land, dan gaat 57 procent - met gevaar voor eigen leven - in het verzet.