WAGENINGEN - Estafettelopers, -fietsers en -skaters zijn onderweg door Nederland om het bevrijdingsvuur naar tachtig plaatsen te brengen.

Zij hebben de vlam traditiegetrouw om middernacht opgehaald in Wageningen, de Gelderse plaats waar de Duitse bezetters in 1945 onderhandelden over de capitulatie.

De atleten brengen de vlam onder meer naar Rotterdam, de plaats waar premier Jan Peter Balkenende maandagmiddag met het aansteken van het bevrijdingsvuur de nationale viering van de Dag van de Vrijheid start.

Vrijheidsdefilé

Wageningen verwacht maandag honderdduizenden bezoekers, die vooral komen kijken naar het traditionele Vrijheidsdefilé, waaraan zo'n 1300 oudstrijders deelnemen.

Vooraf leggen de ambassadeurs van de geallieerde landen uit de Tweede Wereldoorlog kransen op het 5 Meiplein voor Hotel De Wereld, de plaats waar de capitulatie in aanwezigheid van prins Bernhard plaats getekend werd.

Bevrijdingsfestivals

Op verschillende plaatsen in het land vinden Bevrijdingsfestivals plaats. Die trekken jaarlijks in totaal ongeveer 750.000 bezoekers.