AMSTERDAM - De schrijver Johannes Jacobus Voskuil is in zijn woning in Amsterdam overleden. Hij werd 81 jaar. Dat heeft uitgeverij Van Oorschot zondag bekendgemaakt.

Voskuil heeft net als collega-schrijver Hugo Claus zelf voor zijn einde gekozen, na een "moedig gedragen ziekte", schrijft zijn vrouw Lousje Voskuil-Haspers maandag in haar rouwadvertentie in de Volkskrant.

De schrijver, die donderdag overleed, wordt donderdag 8 mei om 13.00 uur begraven op de Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.

Het Bureau

Voskuil debuteerde in 1963 met de roman Bij Nader Inzien. Hij is ook bekend van zijn zevendelige roman Het Bureau, waarin hij zijn loopbaan bij het Van Meertens Instituut beschrijft. Van alle zeven delen tezamen zijn meer dan 400.000 delen verkocht.

Zijn laatste boek Onder Andere kwam uit in 2007. Het is een lange herinnering aan de tijd dat Voskuil met zijn vrouw aan het einde van de jaren vijftig aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam woonde.

Varkens in Nood

Hij richtte in 1997 (ten tijde van de varkenspest) de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood op, die zich inzet voor het welzijn van varkens.

Voskuil besloot toen hij de beelden zag van de miljoenen dode varkens die met grijpers werden afgevoerd, zijn bekendheid in te zetten om te strijden tegen de bio-industrie.