Radioluisteraar moet vandaag aan de bak

RIJSWIJK - Radioluisteraars moeten zondag aan de slag met hun frequentie- of voorkeuzetoetsen. Als gevolg van de (her)indeling van de ether krijgen veel radiostations een nieuw of ander plekje op de etherband. Sommigen, zoals Classic FM en Radio 10 FM, verdwijnen zelfs uit de lucht.

De betreffende zenders hebben de afgelopen periode alles gedaan om de nieuwe frequenties onder de aandacht te brengen. Niet alleen commerciële zenders doen mee aan de stoelendans, ook publieke zenders hebben stuivertje gewisseld of doen dat dit weekeinde. Alle nieuwe frequenties zijn te vinden op de site van het agentschap Telecom.

De ruimte in de ether is schaars. Veel partijen willen in de ether uitzenden en voor hen is er te weinig ruimte. De bestaande commerciële zenders kregen hun etherplek terloops en betaalden er niet veel geld voor. De overheid wilde dat veranderen en reorganiseerde de ether ('zero-base-organisatie'). Publieken waren verzekerd van hun plaatsje, commerciëlen moesten een vergelijkende toets doorstaan en een financieel bod doen. Uiteindelijk leverde de overheid dat 323 miljoen euro op.

Tip de redactie