Khamenei: ‘Collectief moslimverzet tegen Amerikanen’

TEHERAN - De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft moslimlanden opgeroepen om hun onenigheid opzij te zetten en zich collectief te verzetten tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. “De Verenigde Staten proberen, zoals elke andere koloniale macht uit de 19e eeuw, aan Irak een Amerikaanse gouverneur op te dringen”, aldus Khamenei.

“De islamitische landen moeten hun kleine meningsverschillen opzij zetten, en zich hiertegen verzetten.” De opperste Iraanse leider verklaarde ook dat alleen een “door Irakezen gekozen regering” acceptabel is. “De islamitische naties hebben geen andere keus dan zich te verzetten tegen de vijanden van de islam.”

Khamenei waarschuwde eerder deze maand Iraakse oppositiegroeperingen al om niet samen te werken met de Amerikanen. De relatie tussen Iran en de VS is de laatste weken sterk onder druk komen te staan. Washington beschuldigt Teheran ervan leden van het terroristennetwerk al-Qaeda te steunen en massavernietigingswapens te produceren. Iran heeft de aantijgingen tegengesproken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie