JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is zaterdag voor de tweede keer binnen een maand in het Midden-Oosten aangekomen. Ze gaat opnieuw proberen het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen een duw in de rug te geven.

Ze sprak zaterdag nog de Israëlische premier Ehud Olmert en zondag Palestijnse vertegenwoordigers. Een dag later spreken Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas elkaar. Sinds het vredesoverleg in november weer op gang kwam, is geen zichtbare vooruitgang geboekt.

Bush

De Amerikaanse president George Bush hoopt nog voor het verstrijken van zijn tweede ambtstermijn in januari een vredesakkoord tussen de Palestijnen en Israël te bereiken. Bush reist later deze maand naar de regio. Hij doet dan Israël, Egypte en Saudi-Arabië aan.

Veiligheidstroepen

President Abbas stuurde zaterdag zeshonderd man veiligheidstroepen naar Jenin in het noorden van de Westelijke Jordaanoever om de orde te herstellen. Jenin is een bolwerk van militanten. Abbas zou met de campagne willen aantonen dat hij de radicalen kan indammen.