STAPHORST- In onder meer Staphorst, Genemuiden, Kamperzeedijk en Sprang-Capelle vond zaterdagavond dodenherdenking een dag eerder plaats dan gebruikelijk. Dat gebeurde omdat 4 mei, als de rest van Nederland de doden herdenkt, op een zondag valt.

Burgemeester Joop Alssema van Staphorst zei eerder dat "we zoveel mogelijk mensen bij de plechtigheid willen betrekken en mensen vanwege de zondagsrust niet voor het hoofd willen stoten''.

Gelderland en Overijssel

In diverse gemeenten in Gelderland en Overijssel wordt per plaats anders gedacht over het houden van een dodenherdenking op zondag. Zo wordt in Kampen de herdenkingsbijeenkomst op zondag gehouden, maar in de kern Grafhorst op zaterdag.

Inwoners van de Gelderse gemeente Nunspeet kunnen er voor kiezen de bijeenkomst in Elspeet op zaterdag of in een van de andere dorpskernen op zondag bij te wonen. Ook in de gemeenten Elburg, Zwartewaterland en Oldebroek verschilt de dag van herdenken per kern.

Vrijheid

Formeel genomen moeten Nederlandse gemeenten zich houden aan de datum van 4 mei. De ministerraad besloot in 1968 dat alle plechtigheden op die dag moeten plaatsvinden, maar gemeenten hebben de vrijheid om van de regels af te wijken.

4 mei

Nederland herdenkt op 4 mei om 20.00 uur met twee minuten stilte de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies.