ANKARA - Het Turkse leger heeft deze week tijdens operaties tegen Koerdische rebellen van de PKK in Noord-Irak meer dan 150 opstandelingen gedood. Dat meldde de generale staf van de strijdkrachten zaterdag in een verklaring.

De PKK ontkende de claim. Volgens een zegsman van de linkse rebellen zit het cijfer er volledig naast en overdrijft het leger. Er zouden bij de bombardementen slechts zes strijders zijn gedood. "De Turkse regering doet aan psychologische oorlogsvoering'', aldus de zegsman.

Doelwitten

De Turken bombardeerden donderdagavond en -nacht 43 doelwitten in de regio Qandil. Het ging om onder meer schuilkelders en communicatiecentra, aldus het leger. Er zou sprake zijn van "paniek onder (PKK) leden''. In de bergen van Noord-Irak zijn naar schatting 4000 PKK-strijders.

Noord-Irak

Turkije strijdt zowel in eigen land als geregeld in het Koerdische noorden van Irak tegen gewapende rebellen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Meestal voeren de Turken luchtoperaties uit tegen vermeende PKK-stellingen, maar eerder dit jaar was er ook een omvangrijk Turks grondoffensief in Noord-Irak.