ROME - Er dreigen 'catastrofale consequenties' voor de betrekkingen tussen Italië en Libië als Roberto Calderoli van de Lega Nord opnieuw minister wordt in Rome. Dit heeft de zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi, Saif el-Islam, gezegd, zo meldt de krant la Repubblica zaterdag.

Calderoli, destijds minister onder premier Silvio Berlusconi, verscheen in 2006 op de Italiaanse tv met een T-shirt met daarop een Deense spotprent van de profeet Mohammed. Daarop kwam het tot protesten voor het Italiaanse consulaat in Bengasi.

De Libische politie die de missie beschermde, zag zich op een gegeven moment genoodzaakt het vuur te openen. Daardoor kwamen elf mensen om het leven. Calderoli trad daarop af als minister.

Calderoli gooit echter hoge ogen om na de verkiezingsoverwinning van de centrumrechtse leider Berlusconi in april opnieuw toe te treden tot het kabinet. Tijdens de kabinetsformatie werd Calderoli zelfs genoemd als vicepremier.

Schuldig

Calderoli is schuldig aan de dood van de elf Libische burgers in 2006, aldus de zoon van Kaddafi volgens het Libische staatspersbureau Jana, een eventueel nieuw ministerschap zou daarom "zeer ernstig" zijn.

Calderoli heeft ook bij andere gelegenheden voor moslims beledigende uitlatingen gedaan. Zo stelde hij voor varkens te laten lopen over plekken in Noord-Italië waar moslims moskeeën willen bouwen.